Leerlingen & vergelijken: De negatieve kant van de medaille

Gepubliceerd op 29 augustus 2023 om 15:00

Er zijn veel positieve effecten bij het sociaal vergelijken tussen leerlingen. Het is een logisch proces binnen identiteit en groepen. Belangrijker nog is het oog houden voor de negatieve effecten met betrekking tot prestaties op school en zelfs de persoonlijke ontwikkeling. Als docent is het belangrijk om aandacht te hebben wanneer vergelijken negatief uitpakt. 

Ontdek hoe het constant vergelijken van leerlingen met elkaar schadelijke gevolgen kan hebben voor hun schoolprestaties. Lees over de impact van prestatie-angst, verminderde intrinsieke motivatie en competitieve cultuur, en leer hoe scholen en ouders posi

Voorkomende effecten

  1. Prestatie-angst en stress: Voortdurend vergelijken met medeleerlingen kan leiden tot prestatie-angst en stress om er bij te horen. Leerlingen zetten zichzelf onder druk om beter te presteren dan anderen, wat kan leiden tot stress en faalangst. 
  2. Focus op cijfers boven begrip: Wanneer leerlingen zich te veel richten op het vergelijken van cijfers met anderen, kan dit ertoe leiden dat ze de nadruk leggen op het behalen van hoge cijfers in plaats van het begrijpen van de stof. Dit kan hun leerproces belemmeren en hun algehele begrip van het onderwerp aantasten.

  3. Negatief zelfbeeld bij lagere prestaties: Leerlingen die zichzelf voortdurend vergelijken met medeleerlingen en merken dat ze achterblijven in termen van prestaties, kunnen een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Dit kan hun motivatie en zelfvertrouwen ondermijnen, wat weer van invloed kan zijn op hun toekomstige prestaties.

  4. Competitieve cultuur: Intense vergelijking kan een competitieve cultuur in de klas creëren. Leerlingen kunnen meer gefocust zijn op het verslaan van anderen dan op hun eigen groei en leren. Dit kan samenwerking en positieve interacties ondermijnen.

  5. Gebrek aan intrinsieke motivatie: Het vergelijken van prestaties met anderen kan ertoe leiden dat leerlingen hun intrinsieke motivatie verliezen om te leren en te groeien. Ze kunnen zich meer richten op externe beloningen, zoals erkenning of vergelijkingen met anderen, in plaats van op hun eigen persoonlijke interesse en nieuwsgierigheid.

  6. Verlies van focus op persoonlijke doelen: Leerlingen die voortdurend bezig zijn met het vergelijken van hun prestaties met anderen, kunnen hun eigen persoonlijke doelen uit het oog verliezen. Ze kunnen zich te veel richten op het evenaren of overtreffen van anderen in plaats van zich te concentreren op hun eigen groei en doelen.

Conclusie

Positief vergelijken is prima, maar het oog moet gehouden worden op het verminderen van de negatieve effecten. Het is belangrijk dat scholen en leerkrachten de nadruk leggen op een gezonde leeromgeving waarin leerlingen worden aangemoedigd om zichzelf te verbeteren, te leren van fouten en hun eigen vooruitgang te waarderen. Het aanmoedigen van samenwerking in plaats van negatieve concurrentie en het benadrukken van het belang van intrinsieke motivatie kunnen helpen om de nadruk te verleggen van vergelijking naar persoonlijke groei en ontwikkeling.

Bij mijn training DENKEN gaan we aan de slag om een positieve mindset te vinden en te gebruiken. 

 

"Winnaars vergelijken hun prestatie met hun doel, terwijl verliezers hun prestatie vergelijken met die van andere mensen."

 - Nido Qubein -